dec 122017
 

Het is weer de tijd van de financiële eindejaartips om voor 2018 belasting te besparen. Op websites, kranten en sociale media komen eind november weer ideeën om nu in 2017 nog een aantal uitgaven te doen. Wij doen een greep uit de adviezen voor de particulier.  

Zoals bekend wordt in box 3 belasting geheven over vermogen (minus eventuele schulden). Voor de methodiek en percentages 2018 zie ons vorige bericht. De peildatum voor het vermogen is 1 januari. Veel van de adviezen zijn daarom gebaseerd om voor die datum zo veel mogelijk geld uit te geven en dus minder belasting te betalen.

Laag inkomen en in aanmerking komen voor toeslagen.

De adviezen gelden niet alleen voor vermogenden maar ook voor personen met een laag inkomen die in aanmerking komen voor toeslagen. Vooral voor die groep is het opletten voor een eventueel teveel aan vermogen en dus terugbetalen van een ontvangen toeslag. De meeste toeslagen kennen een vermogenstoets (niet de kinderopvangtoeslag). Van belang is ook het vermogen van een eventuele toeslagpartner.

De vermogensgrenzen voor 1 januari 2018 zijn:

Huurtoeslag Zorgtoeslag
Kindgebonden
budget
Geen toeslagpartner € 30.000 € 113.415
Wel toeslagpartner € 60.000 € 143.415

Uitkijken dus en koop of regel iets voor 1 januari wat je anders in 2018 zou hebben gedaan. Krijg je een schenking let dan op! Meer informatie op de site van de belastingdienst.

Andere adviezen om te belasting besparen.

Is iedere tip eigenlijk wel verstandig want veel tips zijn voor de wat grotere vermogens. Immers als een belastbaar vermogen in de schijf tot € 75.000 valt wordt maar een gering percentage belasting betaald namelijk 0,6%. (30% * gemiddeld rendement schijf 1 van 2,02%). Bij een aantal media zagen we tips als: koop waardevolle zaken voor persoonlijk gebruik nog dit jaar zoals een auto, boot, juwelen of een duur horloge. Het is een idee maar een auto of boot(!?). Wij zouden een aantal zaken pas na 1 januari kopen en als er aanbiedingen zijn. Een betere tip is volgens ons schenken of een gift.

Maak uw kinderen of kleinkinderen blij met een schenking.

Zo kunt u in 2017 uw kinderen in ieder geval € 5.320 en uw kleinkinderen of andere derden € 2.129 belastingvrij schenken. Voor kinderen tussen 18 en 40 jaar bestaat er een eenmalige verhoging van dit bedrag tot:

  • € 25.526;
  • € 53.176 indien het bedrag gebruikt wordt voor een studie;
  • € 100.000 indien het bedrag gebruikt wordt voor een eigen woning.

Op de site van de belastingdienst meer specifieke informatie.

Giften aan goede doelen geven ook nog eens een goed gevoel.

Ook een goed gevoel en vermindering van vermogensbelasting kunnen giften zijn aan goede doelen. Deze kunnen ook nog eens aftrekbaar zijn bij uw aangifte inkomstenbelasting. Zie de pagina op de website van de belastingdienst.